contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
40103
leden

Veiligheid

Jaar van de Veiligheid

2019 wordt door VLP uitgeroepen tot “Jaar van de Veiligheid”.

In de paardensport zijn er verscheidene zaken waar je als sporter of andere paardensportliefhebber rekening mee moet houden. Je sport namelijk steeds samen met een dier. Geen fiets of ander vervoersmiddel, maar een levend wezen met een eigen willetje! De veiligheid in de paardensport bevorderen kan je dan ook door rekening te houden met verschillende aspecten. Deze aspecten zullen door VLP toegelicht in verschillende thema’s.

Iedere maand zal er een nieuw veiligheidsthema worden toegelicht. Een geschikte verzekering, het unieke karakter van een paard, het verkeersreglement voor ruiters en menners, pisteafsluitingen en tal van andere onderwerpen werden besproken..

  • Februari: Februari stond in het teken van de geschikte verzekering. Heb je vragen over het verzekeringsaanbod van VLP? Dan kan je steeds terecht bij Bram via bram@vlp.be
  • Maart: Maart staat in het teken van veiligheid in de paddock! We willen jullie graag wat meer informatie en bewustwording geven omtrent de veiligheid in de paddock. Hou daarom onze website en sociale media goed in de gaten!
  • April: Tijdens de maand april ligt de focus op EHBO Paard en Ruiter. Bezoek één van onze vier opleidingsavonden die worden gegeven door Prof. Dr. Frank Gasthuys en Gerd Houben!
  • Mei: Tijdens de maand mei staat de ruiterhelm centraal. Met de slogan 'Zet 'M Op!' willen we alle ruiters aansporen om altijd een ruiterhelm te dragen zodat dit een evidentie wordt. 
  • Juni: In juni helpen we je de eerste stap te zetten richting de paardenwereld. Wij willen zowel jong als oud motiveren om eens te proeven van het paardrijden!
  • Juli: Juli staat in teken van temperaturen en wij geven gedurende deze maand enkele tips & tricks om samen met je paard de warme dagen door te komen

Kalender 2019:

2019

Start Jaar van de Veiligeid

Februari

Verzekeringen

Maart

Veiligheid in de paddock

April

EHBO

Mei

Zet 'M Op!

Juni

Start To Ride

Juli

Temperaturen

Augustus

...

September

...

Oktober

...

November

...

December

...

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ook in 2011 organiseerde VLP al een Jaar van de Veiligheid. Toen kwamen onderstaande onderwerpen aan bod: 

1. Zet 'm op!

In het teken van veiligheid lanceersz VLP de campagne “Zet ‘m op!”. Met deze campagne wil VLP het dragen van de ruiterhelm of toque in de paardensport extra promoten.

De gevolgen van een val met een hoofdletsel zijn vaak aanzienlijk. In het beste geval komt de ruiter er met wat schrammen vanaf, maar ook zwaardere letsels zoals een whiplash, een hersenschudding, fracturen op het hoofd, open wonden en zelfs verlammingen kunnen voorkomen.
Wie bij een val geen ruiterhelm draagt, heeft een hogere kans om een ernstig hoofdletsel op te lopen. De ruiterhelm vangt namelijk de eerste klap op. Door de inwendige bescherming wordt het hoofd ook beschermd bij contact met externe voorwerpen. Zowel in de recreatie- als in de wedstrijdsport heeft de ruiterhelm zijn nut reeds bewezen.

Een ongeval kan iedereen overkomen, ook bij de sporters die denken van niet. Het ongeval wordt namelijk niet altijd veroorzaakt door de sporter zelf. Externe factoren spelen vaak een belangrijke rol. We denken hierbij aan een andere ruiter die van zijn paard valt, een paard dat opschrikt van een voorbij rijdende vrachtwagen, een vreemd geluid of voorwerp waar het paard niet mee vertrouwd is, onoplettendheid van een toeschouwer, een lachend kind dat voorbij rent. Ook al heb je al jaren ervaring, je hebt nooit de garantie dat je het ongevallenstadium voorbij bent. Net zoals bij autorijden, kunnen ook de meest ervaren chauffeurs betrokken raken bij een ongeval. Dit geldt ook in de paardensport.

De laatste jaren merken we dankzij campagnes dat de ruiterhelm aan populariteit wint, maar toch zien we nog vaak dat jongeren en volwassenen geen ruiterhelm dragen tijdens het paardrijden. En laat jongeren en volwassenen nu net de doelgroep zijn die een voorbeeldfunctie dragen naar kinderen toe.

In clubs is het vaak verplicht om een ruiterhelm te dragen tijdens de clublessen. VLP hoort vaak dat clubverantwoordelijken ruiters met een eigen paard niet kunnen verplichten om een ruiterhelm te dragen. Vanuit VLP raden we ten zeerste aan om het dragen van een toque op te nemen in het huishoudelijk reglement van de club, waardoor iedereen die de piste betreedt, een ruiterhelm moet dragen. Dit is een kwestie van afspraken maken en bepaalde gewoontes creëren.

Sinds 2013 is het ook vanaf FEI-niveau verplicht om een ruiterhelm te dragen op het wedstrijdterrein. Zowel tijdens de wedstrijd als tijdens het inrijden, worden ‘toque-loze’ hoofden niet meer getolereerd. Wie zich niet aan deze regel houdt, wordt bestraft en kan zelfs uitgesloten worden. Enkel in de discipline voltige en reining gelden nog andere reglementen door de eigenheid van deze disciplines.
Uit deze bepalingen blijkt dat niet alleen op Vlaams niveau, maar ook op internationaal niveau het belang van de ruiterhelm wordt erkend. We vragen dan ook iedereen om zijn steentje bij te dragen, zodat deze regel op termijn een evidentie wordt.

Omdat veiligheid hoog in het vaandel wordt gedragen, heeft VLP een infographic hierover gemaakt.

 

 De andere infographics vindt u hier terug. 

 

 JAAR VAN DE VEILIGHEID

 

Alle thema’s uit 2011 zijn verzameld op de website www.veiligpaardrijden.be. Je kunt hieronder ook op iedere cartoon klikken voor meer informatie over het onderwerp.

Thema 1: Verzekeringen

 

 


Thema 2: De ruiterhelm

 

Thema 3: Paardenkarakter

 

Thema 4: Het juiste materiaal

Thema 5: Roken, alcohol en sporten

Thema 6: Gediplomeerde lesgevers

 

Thema 7: Afsluitingen
 

Thema 8: Netheid 

Thema 9: Verkeersreglementen

Thema 10: Afspraken in de piste

 

 

Thema 11: Geschikte kledij

 

Overzicht: de 11 van 2011
 

 


 

HOU AFSTAND!

In 2012 lanceerde VLP de campagne “Hou afstand!”. In clubs zijn de meeste ongevallen te wijten aan het feit dat sporters te weinig afstand houden bij het rijden, het opstijgen of bij het poetsen. VLP wil haar clubs, lesgevers en sporters aansporen om goed op te letten bij deze activiteiten. Niet alle paarden zijn even verdraagzaam tegenover elkaar of tegenover vreemde personen. Wees dus steeds attent wanneer je in de gang een paard wil passeren of wanneer je je met meerdere paarden in de piste bevindt.

 Partners:

met steun van:

media partners:


 
rss feed
VLP © 2019 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian